Private Residence in Kfar Yehoshua, Emek Izrael // lot area 755 sqm // built area 175 sqm

On a flat site, surrounded by Pecan trees and abundant vegetation, we were requested to plan a compact, efficient house, which will cope successfully with the unique weather conditions characteristic of the Izrael valley. The clients envisioned a modest house that will promote an intimate family atmosphere, and will be easy to maintain. Two major issues influenced the positioning of the house on the lot – the advantages of the south facade in the given climate, and the need to maintain privacy in a corner lot situated in a central location in the village. These issues dictated an elongated structure oriented north/south, with maximum openings towards the south, and a certain closure towards the street. In accordance with the clients' vision, the house was designed in simple clean lines – two perpendicular oblong spaces, truly expressing the division between public and private realms in the house. Inspired by the building materials characteristic of the agricultural sheds in the village, we chose to use aluminium cladding on the house’s facades. Two unique systems complete the treatment of climatic issues in the house. The first is a double wall construction system, designed to moderate the inner climate of the house in severe weather conditions. The second is a sophisticated shading system, suiting every opening with a specific type of blind, best able to serve its needs.

project
pubilcations
All
Architecture
interior design
commercial
publications
exhibitions
lectures